Ta testet
(1/4)

Vilket kön är du?

Män och kvinnor kan ha behov av olika mängder vitaminer och mineraler.

Ta testet och se vad vi rekommenderar för dig.

Våra duktiga dietister ligger bakom vitamintestet. Det tar 2 minuter att genomföra, och resultatet gör det möjligt att skräddarsy TakeDaily till dig.

(2/4)

Vad är ditt födelsedatum?

Vi vet det mycket väl - man frågar inte en kvinna om hennes ålder, men vi lovar att vi inte säger det till någon. Välj födelsedatum

När du blir äldre, kommer din kropps behov av vitaminer och mineraler att ändras. Exempelvis kommer du ha behov av mer D-vitamin för att hålla ditt skelett starkt och dina muskler smidiga.

(3/4)

Vilken hudfärg matchar din bäst?

Är du ljushyad, kan du producera mer D-vitamin när du uppehåller dig i solen än om din hud är mörkare. Så om du inte har en ljus hudfärg, kan du ha behov av ett tillskott med D-vitamin.

(4/4)

Är du utomhus i dagsljus i minst 15-30 minuter om dagen?

Du ska befinna dig utomhus mellan klockan 11.00 - 15.00 om du vill vara säker på att din kropp producerar tillräckligt med D-vitamin från solens strålar. Om du inte är utomhus varje dag, om du undviker solen eller om du täcker dig själv, kommer din kropp inte vara i stånd att producera tillräckligt med D-vitamin.

(1/11)

Är du gravid, eller drömmer du om att bli det?

En del vitaminer och mineraler ska du mer av när du är gravid eller gärna vill bli det. Livsmedelsverket rekommenderar att du tar tillskott av folsyra, som är ett B-vitamin, redan när du tänker bli gravid till 12 veckor in i graviditeten. Folsyra kan du utan problem ta genom hela graviditeten. Folsyra är viktigt när barnets centrala nervsystem utvecklas.

Det kan dessutom vara en god idé att ta fiskolja genom hela graviditeten. Det är bra både för barnet och för dig.

(2/11)

Är du på diet?

När din kost blir mer fettfattig, blir den ofta även mer ensidig. Då är det viktigt att du fortfarande får i dig de vitaminer och mineraler som du normalt skulle få i dig via din kost. A-vitamin är bra för din hud och tillsammans med C-vitamin säkerställer de att ditt immunförsvar fungerar optimalt. B-vitaminer är viktiga för din energinivå. Så du ska inte ha för lite av något av ovanstående om du gärna vill gå ner ett par kilo.

(3/11)

Hur mycket och hur ofta motionerar du?

Motion är bra för både din hälsa och ditt välbefinnande. Om du utövar mycket motion, kan du ha behov av några extra vitaminer och mineraler. B-vitaminer och järn är viktigt för din energinivå och din prestationsförmåga.

(4/11)

Känner du dig stressad?

Under en stressad period kan du ha behov av lite extra vitaminer. B2, B3, B6 och B12 kan minska trötthet och utmattning, ingår i energiomsättningen tillsammans med B1 och medverkar till immunförsvarets normala funktion.

(5/11)

Känner du dig trött och saknar energi?

B-vitaminerna spelar en avgörande roll för din energinivå. Brist på dessa vitaminer kan därför leda till trötthet och energibrist.

(6/11)

Hur fungerar ditt immunförsvar för tillfället?

Vitamin A, B6, B9, B12, C, D samt mineralerna selen och zink bidrar till immunförsvarets normala funktion. Därför är de viktiga att få i sig i rätt mängder, om du vill bibehålla ett starkt immunförsvar.

(7/11)

Röker du?

Det är vetenskapligt bevisat att behovet av C-vitamin är större om du röker eftersom tobaksrök oxiderar och förstör vitaminet.

(8/11)

Hur långt gången är du, eller vill du bli gravid?

Du har behov av ett tillskott med folsyra redan då du planerar att bli gravid tills du är 12 veckor in i graviditeten.

(9/11)

Har du ömma muskler eller leder?

Vitaminer och mineraler, såsom D-vitamin, kalcium, kalium och magnesium är nödvändigt för normal muskelfunktion.

(10/11)

Är du vegetarian/vegan?

Kött innehåller massor av järn, B1- och B12-vitamin. Dessa vitaminer är viktiga komponenter i din energiomsättning. Dessutom är mjölkprodukter en viktig källa till kalcium, som bidrar till ett normalt skelett samt normala tänder och normal muskelfunktion.

(1/8)

Hur mycket grönsaker äter du om dagen?

Grönsaker är en viktig källa till många olika näringsämnen, bland annat C-vitamin, folsyra och kalium.

(2/8)

Hur mycket frukt äter du om dagen?

Frukt är en viktig källa till C-vitamin, folsyra, kalium och kostfiber. 1 st. frukt motsvarande ett mellanstort äpple, två mindre frukter som en kiwi och en mandarin eller en skål med bär.

(3/8)

Hur många brödskivor äter du om dagen?

Rågbröd, havrebröd eller liknande räknas som en skiva bröd.

Bröd är en viktig källa till B-vitamin, järn och kostfiber. Välj fullkorn. Det mättar riktigt bra och det får dig att äta mindre, vilket gör att det blir lättare att hålla vikten.

(4/8)

Använder du smör eller margarin på brödet eller använder du det i din dagliga matlagning?

Olja till matlagning eller till sallad ska inte räknas med. Margarin är en viktig källa till A-vitamin och D-vitamin, och smör är en bra källa till A-vitamin. Båda vitaminerna är viktiga för kroppens immunförsvar.

(5/8)

Hur mycket potatis, ris, pasta eller liknande äter du om dagen?

Potatis, ris, pasta, quinoa, couscous och liknande är fyllt med bra kolhydrater, B-vitaminer och mineraler. Kroppen, och i synnerhet hjärnan, har behov av kolhydrater för att fungera optimalt.

(6/8)

Hur ofta äter du kött och köttprodukter?

Köttprodukter är t.ex. pålägg, korv eller leverpastej. Kött är en viktig källa till protein och B-vitaminer samt mineralerna zink, selen och järn.

(7/8)

Hur många gånger i veckan äter du fet fisk?

Fet fisk är t.ex. lax, makrill, sill, stenbit, öring, ål och hälleflundra. Fet fisk innehåller hälsosamma fiskoljor som kallas omega-3 fettsyror samt D-vitamin, jod, zink och selen.

(8/8)

Hur mycket mejeriprodukter får du i dig dagligen?

Mejeriprodukter innehåller viktiga näringsämnen, bland annat protein B2-vitamin, B12-vitamin, kalk, fosfor och jod. Kalk är bra för skelettet, men hur mycket kalk du har behov av, beror på din ålder.

Vänligen vänta..

Vänta ett ögonblick medan vi sätter ihop det optimala TakeDaily-paketet till dig.